Overweeg jij een nieuwe carrière, als leraar in het voortgezet onderwijs? Heb je nog geen geschikte werkplek kunnen vinden bij een school? Vraag je je af of je je huidige baan er nog naast kunt blijven doen? Dan is Aan de Slag voor de Klas wellicht iets voor jou.
Aan de Slag voor de Klas (ASK) is een maatwerkprogramma van de Universiteit van Amsterdam voor zijinstromers die eerstegraads leraar in het voortgezet onderwijs willen worden. Het is ontwikkeld om meer leerkrachten op te leiden voor vakken waar het lerarentekort groot is. Concreet gaat dit om de volgende schoolvakken: Bedrijfseconomie, Duits, Engels, Frans, Informatica, Klassieke Talen, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde, Spaans en Wiskunde.
Aan de Slag voor de Klas is bedoeld voor professionals die:
- minimaal tien jaar werkzaam zijn in een vakgebied gerelateerd aan het schoolvak
- in het bezit zijn van een master- of doctoraaldiploma, verwant aan het betreffende schoolvak
- én een (gedeeltelijke) overstap willen maken naar een carrière als leraar in het voorgezet onderwijs.
De voordelen van Aan de Slag voor de Klas:
- We bieden een begeleid oriëntatietraject (Check-in) waarin kandidaten kennismaken met de opleiding en een paar dagen op een school meelopen. Je kunt zo ervaren of je daadwerkelijk de stap wilt zetten om leraar te worden. Daarnaast ondersteunen we je bij de voorbereiding op het assessment dat toegang geeft tot een zijinstroomtraject.
- Na een positieve uitkomst van het assessment ondersteunen we de kandidaten met het vinden van een kleine aanstelling op een school (2 dagdelen per week). De school waar je in dienst komt kan een zijinstroom subsidie aanvragen waarmee de opleiding wordt bekostigd.
- Het opleidingstraject duurt 1,5 tot maximaal 2 jaar. In het eerste jaar zijn er vier intensieve weken verspreid over het jaar. Daarnaast zijn er in jaar 1 én jaar 2 maandelijkse avondbijeenkomsten met colleges en intervisie. De colleges volg je samen met andere zijinstromers.
- Het traject is te combineren met een andere baan (van 2-3 werkdagen), zodat je de overstap naar het onderwijs gedeeltelijk of geleidelijk kunt maken.
- Hybride leerkrachten, die hun ervaring buiten het onderwijs mee de klas innemen, zijn zeer gewild bij scholen.